dimecres, 12 d’abril del 2017

2na sessió MÀSTER - CDA

Perquè hem situat aquest CDD?

El docent ha de crear activitats d’aula competencials en les TIC, ja que se’ls demana als alumnes. A partir d’aquí, també hem de tenir en compte la CDA (competència digital de l’alumnat)

Competència Digital de l’Alumnat (CDA)

El desplegament de les competències digitals és indispensable per a tota persona que vulgui interactuar amb normalitat en la societat actual. Es tracta d’un conjunt d’habilitats, coneixements i també d’actituds que els alumnes han d’anar assolint durant la seva estada a l’educació bàsica.

Hi ha 8 competències bàsiques a primària i n’hi ha una en concret que és la digital.

Les competències digitals són d’àmbit transversal. Es tracta de competències metodològiques que fan referència a desenvolupar mètodes de treball eficaços i adequats en l’ús de les tecnologies de la informació i la comunicació per a la resolució de problemes que es plantegin en situacions i entorns diferents. Per tant, són continguts prou importants com per treballar a l’escola, i com que són prou importants, s’han de treballar transversal en totes les àrees del currículum. Hem de incorporar les tecnologies en totes les àrees.
  •     Aprendre SOBRE tecnologia --> aprendre sobre instruments, aplicacions i dispositius. Fa referència a la primera competència de l'àmbit digital.
  •     Aprendre AMB tecnologia --> Fa referència a la segona i tercera competència de l'àmbit digital.
  •     Aprendre AMB I SOBRE tecnologia --> Fa referència a la quarta competència digital.


El currículum de l’àmbit digital estimula que hi ha 4 competències:

  1. Instruments i aplicacions à L’alumnat ha d’aprendre sobre la tecnologia, aprendre la part instrumental, Aprendre sobre la tecnologia, aprendre a usar dispositius (fixes/portàtil/mòbils), aprendre  a utilitzar aplicacions tant genèriques com multimèdia

  2. Tractament de la informació i organització dels entorns de treball i d’aprenentatge à els alumnes han d’utilitzar les tecnologies per cercar informació. Utilitzar aquesta informació en situacions reals i és a partir d’aquí, quan construeixen el coneixement. I, finalment, organitzen els seus entorns personals d’aprenentatges.

  3. Comunicació interpersonal i col·laboració à  implica, d’una banda, les habilitats comunicatives utilitzant mitjans digitals. I per, altra banda, les habilitats per col·laborar. Hem de ser capaços de comunicar i exposar els nostres aprenentatges.

  4. Ciutadania, hàbits, civisme i identitat digital à té a veure amb la part ètica. Pràctiques ètiques, segures, drets d’imatge…Una segona qüestió més relacionada amb hàbits, els bons usos de les tecnologies. I, la identitat digital, qui sóc jo a internet. És a dir, la meva persona a internet, construir una identitat digital. Educar en el bon ús de les xarxes socials (quan toca i quan no toca) “La família en digital- jordi jubany” o bé https://internetsegura.cat/ (promoure un bon ús, responsable i segur de les tecnologies)


Per treballar les 3 primeres competències, amb les activitats d’aula ja normalment, ja queda implícit en les pròpies activitats d’aules. En canvi, en l’últim, cal un treball més específic. 
En totes les activitats que es volen fer, s'ha de pensar quin de les 4 competències es treballen.

Per altra banda, també hi ha ESTRATÈGIES METODOLÒGIQUES.

La idea que es promou és utilitzar les tecnologies quan realment es treballa un valor afegit. I això es dóna quan:

  • És en tot lloc i moment à fer present l’ús d’instruments i aplicacions digitals en totes les situacions de la vida escolar. És a dir, en tots els espais i en totes les àrees.
  •  Quan tenen un valor afegit à els alumnes han d’aprendre amb la tecnologia, no de la tecnologia.
  • Aprenentatge entre iguals à usar la tecnologia per afavorir una gestió d’aula en la que el docent és un gestor que acompanya els alumnes en el seu aprenentatge.
  • Aprenentatge personalitzat à Proposar tasques susceptible de ser resoltes de diferents maneres i d’obtenir resultats diversos que respectin els diferents nivells d’aprenentatge.
  • Aprenentatge no formal à aprofitar i valorar els coneixements tecnològics que tenen els alumnes i han adquirit en contextos no escolars per incorporar-los als seu procés d’aprenentatge.
  • De forma natural à partir d’activitats significatives, reals, relacionades tant amb la vida escolar com amb d’altres àmbits propers als interessos dels alumnes on la tecnologia no suposi un repte sinó un mitjà per a la construcció de coneixements.
  • Al llarg de la vida à fer evident que la majoria de productes digitals faciliten que els estudiants puguin anar modificant les seves produccions.



A més, també hem de tenir en compte el CURRÍCULUM D'EDUCACIÓ.

En el desplegament de les competències bàsiques de l’àmbit digital apareixen 10 competències, agrupades amb 4 dimensions diferenciades.    




CODI QR:

El codi QR (Quick Response o resposta ràpida) és un sistema per emmagatzemar informació en una matriu quadrada de punts dissenyada per ser llegida amb la càmera d'un telèfon intel·ligent o tauleta tàctil entre dlatres. El codi QR és el codi bidimensional més popular en aquest país i ha esdevingut, també, un dels codis de barres bidimensionals més populars arreu del món.
Per altra banda, és molt interessant com a docents conèixer el QR i pàgines web com QRCODE-MONKEY que permeten crear aquests codis, dels qual es pot conduir a una vCard, al Youtube, a una xarxa social, entre d'altres.

Per exemple, en el següent codi QR permet accedir a la meva pàgina web de Symbaloo on allà pots trobar tot de recursos educatius interessant des del punt de vista de docent i, concretant, en l'àrea de matemàtiques.




A destacar: Toolbox! Des de: http://toolbox.mobileworldcapital.com
Web d’applets educatives molt interessant a tenir en compte i a conèixer com a docent, per tal d’utilitzar-la i treure’n profit. És a dir, és una web que pot esdevenir molt important ja que els alumnes poden aprendre a partir de la tecnologia digital des de les tablets i, a conseqüència, des de casa i fora de l’escola.
A continuació, en aquest link http://toolbox.mobileworldcapital.com/review/mireia-mu-oz-pradell/scratchjr-1 podeu trobar la meva valoració sobre la app ScratchJr.


Per concloure, després de tota aquesta informació, com a docents, tot i que hem de tenir una bona competència digital docent, també hem de desenvolupar i fomentar la competènia digital en l'alumnat per tal que estiguin digitalment actualitzats, aprenguin amb les tecnologies i sàpiguen treure el màxim de profit de les tecnologies digitals.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada